Tänään on puhuttu Euroopan matkailusta.
EU piti aiheesta tiedotustilaisuuden ja Sveitsissäkin on julkaistu omia tuoreita tuloksia neuvotteluista naapurimaiden kanssa. Olen itsekin taas (onneksi!) töissä matkailun parissa Sveitsin Alpeilla ja ajattelin avata hieman miten matkailu Sveitsiin ja Sveitsissä onnistuu nyt ja vaikkapa kesälomalla, jos sellaisesta haaveilet.
(Olisi myös niin kiva kun saisin palvella joskus myös suomenkielisiä asiakkaita, tämän vaikean sveitsinsaksan keskellä.)
Ihan ensimmäisenä kerrottakoon, ettei ihan vielä kansainvälinen vapaa-ajan matkailu Sveitsiin ole mahdollista. Mutta Sveitsin sisäinen matkailu on tästä viikosta lähtien vilkastunut taas ison askeleen verran ja maan ulkorajojen yli pitäisi olla mahdollista matkustaa vapaa-ajan vietteiden ja alppilomahaaveiden perässä kesäkuussa naapurimaista ja heinäkuun 6. eteenpäin muista Schengen -maista. (Päivitys 27.5.2020)
(Semmoisella varauksella ettei viime viikkoina reippaan laskun tehneet Covid-19 luvut lähde taas nousuun, kun maata avataan askel askeleelta näiden viikkojen aikana: Tästä linkistä pääset suoraan tarkkailemaan BAG:n eli Sveitsin epidemia-auktoriteetit lukuja.)
Tämänpäiväisen (13.5.2020) ilmoituksen perusteella Sveitsi siis avaa maarajansa myös vapaa-ajan matkailulle Itävallan, Ranskan ja Saksan kanssa kesäkuun 15. lähtien. Sveitsiin on siis silloin mahdollista matkustaa myös ulkomailta ja elämä palautuu myös siltä osin hieman enemmän hyviin uomiinsa. (Ja myöhemmin 27.5.2020 tiedotettiin, että rajat avautuvat Schengen maiden kansalaisille myös vapaa-ajan matkustusta varten heinäkuun 6. )
Dream now, travel later. Sveitsissä. Näillä vinkeillä.
(Btw. Jutun lähteinä olen käyttänyt hallituksen tiedotteita, BAG:n eli Sveitsin ylimmän terveysviranomaisen informatiivisia sivuja (täällä englanniksi) ja mm. My Switzerlandin materiaaleja. Lisäksi pyrin päivittämään tätä juttua aina uuden tiedon mukaan.)


Miten Sveitsiin voi matkustaa tänä kesänä?
Kunhan Sveitsin maarajat (eli rajat Itävallan, Ranskan ja Saksan kanssa* ) avataan muillekin kuin työmatkalaisille ja sveitsiläisten perheenjäsenille –näillä näkymin 16. kesäkuuta – voi Sveitsiin matkustaa myös muuten kuin työasioissa ja perhettä tapaamaan.
Ja sitten kun rajat ovat auki myös matkailijoille, tämänpäiväisen (27.5.2020 tiedotustilaisuuden tietojen mukaisesti) 6. heinäkuuta, voi tänne ja täällä hyvin matkustaa maata pitkin autolla ja julkisella liikenteellä. Toki vain niissä rajoissa mitä tarjolla juna- ja laivamatkojen osalta yritysten puolelta on. Lisäksi maahan pääsee jo nyt ja varsinkin myöhemmin myös lentämällä, tietyin rajoituksin ja muuttunein käytännöin. Tietysti tänne voi myös tulla ja täällä liikkua sitten myös jalan tai vaikka pyörällä.
* 27. toukokuuta hallitus tiedotti että rajat avataan kesäkuun 15. naapurimaihin poislukien Italia ja henäkuun 6. avataan matkailu Sveitsin rajojen yli Schengen -maiden kansalaisille, mukaan lukien Suomi.

Sveitsiin lentämällä
Lentojen osalta Finnairilla on edelleen rajoituksia lennoissaan kesäkuun lopulle asti. Mutta lentoja lentää Sveitsiin ja Suomen välillä edelleen viikoittain rahtia, työmatkalaisia ja muita välttämättömiä matkoja varten. Ja tiukoin karanteniisuosituksin puolin ja toisin.
Muita lentoyhtiöitä ei suoraan Suomen ja Sveitsin välillä olekaan lentänyt muutamia sesonkien lomalentoja lukuunottamatta ennenkään, ja varsinkin nyt Finnair on se, jonka tarjonta lentojen osalta näyttää olevan paras tälle välille. Tarkempia tietoja kannattaa tietysti kysellä / silmäillä suoraan Finnairilta itseltään.
Huom. tästä lähes monopolista huolimatta kannata unohtaa että vähän enemmän säätämällä myös muilla yhtiöillä voi Sveitsiin lentää. Tai no, silmäillään ensin miten kukin lentoyhtiö tästä kriisistä eteenpäin selviytyy ja millä tarjonnalla. Päiv. 16.5. Lufthansa lähetti juuri uutiskirjessään tiedon miten heidän (ja verkostokumppaniensa) lentomääränsä lisääntyy taas kesäkuulta lähtien, Saksan sisällä ja Saksan kentiltä. Lisäksi SWISS International Airlines on ilmoittanut pikkuhiljaa lisäävänsä lentoja, mutta valitettavasti suoria lentoja Suomen ja Sveitsin välillä Swissin siivillä ei (vieläkään) ole näkyvillä.
Pääset suoraan Finnairin omiin selkeisiin ohjeisiin ja vinkkeihin suojavarusteiden käytöstä ja turvaväleistä tästä linkistä.

Maata pitkin Sveitsiin
Kaikkien kansainvälisesti maata pitkin liikkuvien – ja varsinkin autoilijoiden – on parasta nyt seurata tarkasti uutisia ja eri maiden hallitusten ja viranomaisten tiedotteita. Näistä selviää, miten kulloistenkin rajojen ylitse pääsee ja millaisia karanteenimääräyksiä ja asiakirjavaatimuksia kussakin (läpikulku- ja kohde) maassa matkailijaa odottaa.
Jos matkalle osuu junia ja laivoja, kannattaa myöskin kysyä suoraan laivayhtiöltä, lipunmyyjältä ja juna-asemalta miten aikataulut pitävät ja mitä yhteyksiä yleensäkään on tarjolla. Kaikkien lippujen ja ostosten kohdalla kannattaa nyt myös tarkasti lukea peruutus- ja vaihtoehdot ja huolehtia, että omat matkavakuutukset ovat voimassa (samalla kun vanha perussääntö matkaostosten ja varausten tekemisestä luottokortilla pätee edelleen).
Sveitsin ja Suomen välillä on myös sen verran monta maata ja rajaa ja erilaista liikennekulttuuria, etten nyt tässä lähde tarkemmin niitä vaihtoehtoja ja reittejä erittelemään. Mutta mielessä on hyvä pitää varsinkin nuo Ranskan, Itävallan ja Saksan rajat Sveitsin kanssa, jotka siis avautuvat mitä luultavimmin kesäkuussa myös vapaa-ajan matkustajille.

Matkailu Sveitsin sisällä
Sveitsissä ei ole ollut tiukkoja alueiden välisiä matkustusrajoituksia tähänkään asti, vaikka alueiden itsehallinto onkin mahdollistanut kantoneiden toisistaan eriävät käytännöt ja määräykset. Kuten Urin kantonin ulkonaliikkumiskiellon yli 65 -vuotiaille.
Olemme myöskin saaneet liikkua, vaeltaa, juosta, pyöräillä –– ja jopa hiihtovaeltaa ja hiihtää siellä missä lunta on ollut –– Sveitsissä vapaammin kuin monessa muussa maassa. Tai no vapaasti ja vapaasti, olemme määräysten mukaan – eli sakkojen uhalla – pitäneet vähintään 2 metrin välin muihin ihmisiin ja liikkuneet enintään 5 hengen ryhmissä. Mikä siis toimii todella hyvin tällaiselle lappilaiselle, jonka mielestä aina voisi olla käytössä tällainen sääntö 😉
Tästä vapaudesta huolimatta, kun ravintolat ja erikoisliikkeet, hiihtohissit ja muut vapaa-ajan aktiviteetit suljettiin reiluksi kuukaudeksi huhtikuulta toukokuulle, on maan sisäinen matkustus ollut hetken aikaa vähäisempää kuin ennen koronaa ja mm. julkinen liikenne vähentänyt vuorojaan.
Nyt toukokuun aikana ravintolat ja kaupat ja palvelut saavat kuitenkin avata taas ovensa asiakkaille ja kun julkinen liikennekin palaa aikalailla normaaliin ja hiihtohisseille tai siis kesähisseille arvioidaan aukaisua kesäkuulle, vilkastuu myös maan sisäinen liikenne ja yleenäski matkustus askel askeleelta. Kun on minkä perässä matkustaa.
Ja siinä todellakin on mieltä, Sveitsi kun tarjoaa jotakin lähes joka makuun. Kaupunkeja, vuoria, lähes välimerellisiä järviä ja hyvää ruokaa.
Julkinen liikenne Sveitsissä tänä kesänä
Toukokuun puolivälistä eteenpäin Sveitsin julkinen liikenne, tuttavallisemmin ÖV, palaa siis aikalailla normaaliin päiväjärjestykseen. Junilla ja postiautoilla pääsee tekemään työ- ja vapaa-ajanmatkoja lähes koronaa edeltävien aikataulujen ja reittien mukaisesti.
Matkustettaessa suositellaan kuitenkin edelleen pitämään maskia, välttämään sitä kokonaan sairaana ja varsinkin korona-oireisena, ja huolehtimaan turvaväleistä asemilla ja itse kulkuvälineissä.
Olen jo aiemmin kirjoittanut kattavan oppaan junailuun Sveitsissä tänne, joten kehoitan lukaisemaan sen jos/kun tarvitset yleisempiä ohjeita junailuun Sveitsissä. Ja kun korona on myös aiheuttanut nyt toimintaan erikoisjärjestelyitä ja mm. lippujen ostoon ja vaihtoon uusia sääntöjä, suosittelen konsultoimaan suoraan esimerkiksi Sveitsin rautatieyhtiön SBB:n nettisivuja.

Ravintolat Sveitsissä
Sveitsin ravintolat, tai siis halukkaat niistä, saivat siis taas avata ovensa 11. kesäkuuta tietyin edellytyksin ja rajoituksin. Puhtaussäännöt ja yleensäkin siisteyskulttuuri Sveitsissä on jo toki tähänkin asti ollut hyvin esimerkillistä, mutta nyt kaikki on hypännyt ihan uudelle tasolleen.
Ruoat ja juomat täytyy tarjoilla pöytiin ja yhdessä pöydässä sallitaan enimmillään 4 henkilön ryhmät. Muuten kaikkien pöytien ja istuinten välillä on oltava 2 metrin väli, mikä osaltaan on myös vaikuttanut siihen, että ravintolat saavat laajentaa terassialueitaan laajemmalle kuin aiemmin. Kun muuten monikaan paikka ei voisi palvella kuin muutamaa asiakasta kerrallaan, mikä olisi kaikkea muuta kuin kannattavaa.
Sveitsin ravintoloissa tarjoilijoilla ja kokeilla on myös oltava maskit kasvollaan ja ruoka on tarjoiltava hansikkain, jotka täytyy vaihtaa tietyin väliajoin, ja jotka eivät saa olla samat joilla pöydät siivotaan.
Pinnat, menut, maksukorttipäätteet ja kaikki mihin ihmiset koskevat varsinkin paljain käsin pitää myös desinfioida säännöllisesti, mieluiten jokaisen asiakkaan välissä. Lisäksi roskien käsittelyä ja lasinalusiakin koskevat omat uudet sääntönsä, joista asiakkaiden ei onneksi tarvitse tietää tarkemmin muuten kuin että ne ovat henkilökunnan hoidossa.
Asiakkaista pitää myös pitää mahdollisuuksien mukaan tarkkaa rekisteriä. Yksityisyydensuojan vuoksi asiakkaiden ei tarvitse jättää yhteystietojaan, mutta sitä suositellaan, jotta mahdollisissa tartuntatapauksissa ja viruksen esiintyessä ravointolassa tai asiakkaiden keskuudessa saadaan kaikille mahdollisesti altistuneille tieto ja taudin matkat entistäkin paremmin selville.
Näillä ohjeilla ja määräyksillä ravintolatoiminta on hieman hassua tai sanoisinko jopa vaikeaa, mutta ruoka on edelleen (ainakin kaikissa hyvissä paikoissa, joista yritän mahdollisuuksien mukaan vinkkailla näissä blogeissa ja instassa) sitä hyvää useimmiten mahdollisimman pitkälle paikallisista raaka-aineista tuotettua paikallista ruokaa.
Ja viinit, ne vasta ovatkin täällä edelleen hyviä ja hallinnon ohjeilla meillä on lähes velvollisuus juoda sitä nyt mahdollisimman paljon. Vastuullisesti, mutta riittävästi 😉



Majoittuminen Sveitsissä kesällä 2020
Toukokuun ja viimeistään kesäkuun aikana Sveitsin matkailu vilkastuu taas myös majoitusliikkeiden tarjonnan osalta. Ei ihan koronaa edeltäneiden kesien tasolle, mutta ihan riittävän kuitenkin, näin uskon.
Viimeisen puolentoistakuukauden aikana, hotellit ja hostellit ja loma-asunnot ovat saaneet Sveitsissä pitää ovensa auki tietyin rajoituksin (ei useampaa ihmistä samaan huoneeseen, ahkera pintojen desinfiointi ja plesksit respoissa jne.). Moni on kuitenkin pitänyt ovensa kiinni, yksinkertaisesti vieraiden puutteen ja kannattammattomuuden vuoksi.
Samalla SAC:n hütet vuorilla, hostellien isot makuusalit ja telttailu camping-alueilla on ollut kielletty/suljettu. Mutta hütetkin saivat (varsinkin alppinistien onneksi) taas avata ovensa tällä viikolla, ja kesäkuun 8. saavat camping- alueet avata porttinsa vierailijoille.
Hotellit, hostellit ja koko palvelun tarjoavat loma-asunnot huolehtivat valtion ja viranomaisten ohjeiden mukaan hygieniasta ja muista erityistoimista omatoimisesti, joten jos majoitut jossakin näissä kysy suoraan heiltä lisäkysymyksiä ja tarkennuksia, tarpeen niin vaatiessa. Yleisesti toki on hyvä huomioida taas, ettei sairaana ja oireisena, eikä varsinkaan covid-positiivisena, kannata sveitsiläiseen majoitusliikkeeseen astua tänä kesänä.
Vuorten majatalojen osalta myös SAC:n hütet ovat julkaisseet ohjeet, joiden mukaan mukaan hütteretkelle pitää aiemmasta poiketen pakata oma tyynyliina, pyyhe ja desinfiointiaine, ja yöpyminen on aina varattava etukäteen, eikä missään tapauksessa majataloon ole asiaa oireisena tai muuten sairaana. (Huom. 16.5. Päivittyvän listan avoinna olevista SAC hüteista löydät tämän linkin takaa. )
Ja kaiken keskellä, Engelberg tarjoaa 1000 lomaviikkoa kylämme majoitusliikkeissä sairaanhoidon ammattilaisille, johon päälle moni vuoristo-opas, ravintola ja sponsori on lähtenyt mukaan tukemaan sen raskaimman työn raatajien mahdollisimman rentouttavaa lomaa Sveitsin Alpeilla. Aika hieno esimerkki, täytyy sanoa.

Matkailuaktiviteetit ja vapaa-ajan harrastukset Sveitsissä
Mikäli Sveitsiin vain jotenkin pääsee ja/tai maan sisällä matkustaa kesällä 2020, on aktiviteettitarjonta oikeastaan entisen kaltainen. Täällä saa vaeltaa, kiipeillä, juosta, pyöräillä tai vaikka vain tanssia menemään kukkivilla alppiniityillä (älä kuitenkaan tallo kukkia, kiitos) kuten aiemminkin ja korona-aikaan.
Kaupallisten aktiviteettipalveluiden, tapahtumien ja tuotteiden osalta ei kuitenkaan kulunut kevät ole ollut helppo, eikä se ihan heti ota mitään voittajan loikkaa hyville vesille. Sveitsissä laskettelukausi kun päättyi lyhyeen maaliskuun lopulla ja toukokuulle asti oikeastaan kaikki kulttuuri- ja urheiluharrastukset ryhmissä, kokoontumiset, tapahtumat ja julkiset tilat ovat olleet peruttu ja suljettu.
Tietyin –– aika isoin toki –– varauksin hissit kuitenkin aukeavat jo kesäkuussa. Ja kun myös ravintolat, museot, kirjastot ja arkistot ovat auki (huom. viihdepaikat, baarit ja yökerhot, uimalat, ja kuntosalit ilman riittäviä suojavälejä ja mahdollisuuksia rajattuun toimintaan saavat avata vasta 7. kesäkuuta), erikoiskaupat ja vuokraamot palvelevat, matka- ja vuoristo-oppaat opastavat (ja mielellään saavat taas myydä palveluitaan asiakkaille yli kuukauden kiinnolon jälkeen) pienryhmiä turvallisesti vuorilla ja alamailla, on tästä kesästä siis jo nyt tulossa aika hyvä varsinkin aktiivimatkailijan näkökulmasta.
Ja kun jopa vuorten hütet eli mm. SAC:n majatalot palveluinaan ovat avautuneet taas korkempien paikkojen retkille –– tavallaan asiakkaalle ihan mukavasti aiempaa pienemmin maksimivierasmäärä -rajoituksin, mikä taasen tekee kannattavasta toiminnasta tuottajille haastavaa –– on yrityksiltä ja yhteisöiltä mukava ostaakin tuotteita ja palveluita entistäkin enemmän. Mahdollisuuksien mukaan.
Todella hyvä tänä kesänä tulee myös olemaan, että merten takaa ei pääse ainakaan ihan heti matkustamaan suurempia ryhmiä, jotka matkaavat vuorten huipuille vain yhden kuvan ottamista varten.
Eivät toki kaikki paikallisetkaan tai lähialueilta tulevat matkaile sen paremmin, mutta ainakin nyt vaikuttaa, että tänä kesänä junissa, hisseissä ja niillä kylien lähimmillä reiteillä on aiempaa enemmän tilaa ihan oikealle aktiivimatkailulle. Tai no toisaalta, esimerkiksi maastopyöräilijöiden määrä tuntuu Sveitsissä räjähtäneen huhti-toukokuussa ihan kunnolla. Poluilla on siis suuri ruuhkan vaara, vaikka sopu sijaa antaa, toivon.
Näistä avauksista huolimatta kuitenkin yli 5 henkilön kokoonturmisrajoituksen poistoa saamme Sveitsissä odottaa edelleen kesäkuun 8. asti. Eikä yli 1000 osallistujan tapahtumia järjestetä kesällä tai syksyllä ennen syyskuuta, jos silloinkaan.
Jopa elokuun 1. päivän kansallispäivän juhlinnat ja Engelbergin luostarin 900-vuotisjuhallisuudet siinä sivussa eivät tapahdu isoina yleisötapahtumina tai kansanjuhlina.
Mutta hissit siis pyritään avaamaan, esimerkiksi Engelbergissä Trübseen asemalle, 8. kesäkuuta alkaen. Ja jo nyt täällä on saanut aikalailla kesäisissä säissä myöskin vaeltaa, juosta, pyöräillä tai ihan vain pällistellä todella hyvin jo monta viikkoa. (16.5. Jos haluat tietää mitä Engelbergissä voi tehdä, ja miten mm. täällä tehdään peruutusten ja korvausten kanssa, klikkaa itsesi näille sivuille.)
Unelmoi nyt ja matkusta myöhemmin tänne. Ja jos tavataan afterbikeilla, tarjoan oluen. On tämä ollut sen arvoinen kevät.
