Pikainen poiminta Sveitsin päivän uutisista: Appenzell Innerhoden kantonin viranomaiset ovat havainneet (ohjeiden ja kehoitusten vastaisesti) lukuisia ihmisiä vaeltamassa Alpsteinin alueella ja käyttämässä julkista liikennettä. Tämä ei tietystikään käy päinsä ja ihmisiä on kehoitettu pysymään kotonaan aina pääutisia myöten. (Ihan tämänhetken kuumimman trendin tyyliin. )
Ja koska nyt on siis aika haaveilla, ei matkustaa ja hurjastella, niin ajattelin itsekin tuoda entistäkin aktiivisemmin tämän rakkaan Sveitsin teille näin virtuaalisesti.

Vaikkei ulkonaliikkumiskieltoa Sveitsissä – yleisemmin tai Appenzellin alueella – olekaan asetettu, pyydetään ihmisiä nyt pysyttelemään parhaansa mukaan kotona ja liikkumaan ulkona vain kodin välittömässä läheisyydessä. Sveitsin matkailukin julkaisi erillisen kampanjan – Dream Now Travel Later – jonka puitteissa sosiaalisen median kanavissa edelleen julkaistaan kauniita kuvia, tarinoita ja vinkkejä matka/retkikohteista, ajatuksella että nyt on hyvä aika haaveilla ja sitten myöhemmin vasta matkustaa.
Ja siihen haaveiluun, varsinkin kyseisen Alpsteinin alueen retkiin, minulta löytyykin jo tämän linkin takaa muutamakin juttu ja kuva. Kesällä 2018 kun kolusin aluetta harva se päivä vaellus- ja juoksukengät jalassa, todeten tämän Itä-Sveitsin vuorirykelmän olevan aika täydellinen “pienoismalli” Alpeista, tarjoten erinomaiset puitteet hyvään vaellus-, polkujuoksu-, kiipeily- ja hütteretkeen.
Tänne retkeilemään myös pääsee kätevästi junalla ja postiautolla, joko Wasserauenin tai Schwägalpin kautta. Siis silloin kun hissit, majatalot ja ravintolat ovat auki ja matkailu ja retkeily taas sallittu.
Joten aloitetaan haaveilu Alpsteinilla ja varsinkin tällä kuuluisalla vuoren seinään nojaavalla alppimajalla ja jatketaan myöhemmin muihin alueisiin ja puuhiin.
Psst. Suomessa mm. Suomen latu on julkaissut erilliset ohjeet ulkoiluun/retkeilyyn näin korona-aikoina ja Metsähallitus kehoittaa ihmisiä välttelemään suosituimpia reittejä ja tulipaikkoja, myöskin sulkien kaikki autio-, päivä- ja varaustuvat viruksen leviämistä ehkäistäkseen.
Täällä tiheään asutussa ja jyrkkiä vuorenrinteitä pursuavassa Sveitsissä tuo tervehtiminen vähintään kahden metrin päästä ohikulkijoita onkin hieman vaikeampi toteuttaa, mutta ei kuitenkaan mahdotonta. Suomesta poiketen sitä tervehtimistä – Grüezi! / Hallo! / Salut! – ei kuitenkaan missään tapauksessa Sveitsissä voi jättää välistä.
Eikä matkalle osuvaa Käseschnitteä, mutta se onkin sitten taas toinen juttu.